placeholder-1600

Prehrambeni tehničar

Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

Trajanje: 4 godine

Prehrambeni tehničar je stručnjak za rad u prehrambenoj industriji. Organizuje i kontroliše u neposrednoj proizvodnji rad linije za proizvodnju, mašine i uređaje. Neposredan je saradnik inženjera prehrambene tehnologije.

U toku školovanja izučava se više različitih tehnologija: šećera, voća, povrća, konditorskih proizvoda, testenina, alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Posebno je značajan na teritoriji Vojvodine gde su osnovne smernice i mogućnosti razvoja upravo u oblasti polјoprivredne i prehrambene industrije.

Gde raditi?

  • Samostalne trgovine prehrambenih proizvoda
  • Prehrambene industrije
  • Prodavnice polјoprivrednih proizvoda
  • Laboratorije za proizvodnju hrane
  • Ugostitelјski objekti
  • Skladišta prehrambenih proizvoda
  • Samostalne radionice ili preduzeća za proizvodnju prehrambenih proizvoda

Školovanje se može nastaviti na: višim školama tehnološkog smera, polјoprivrednom fakultetu, tehnološkom fakultetu, veterinarskom fakultetu, farmaceutskom fakultetu, fakultetu zaštite na radu, vojnoj akademiji, policijskoj akademiji, fakultetu za sport i na drugim (pravni, učitelјski, filološki…).