Prehrambeni tehničar
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Trajanje: 4 godine
Prehrambeni tehničar je stručnjak za rad u prehrambenoj industriji. Organizuje i kontroliše u neposrednoj proizvodnji rad linije za proizvodnju, mašine i uređaje. Neposredan je saradnik inženjera prehrambene tehnologije.
U toku školovanja izučava se više različitih tehnologija: šećera, voća, povrća, konditorskih proizvoda, testenina, alkoholnih i bezalkoholnih pića.
Posebno je značajan na teritoriji Vojvodine gde su osnovne smernice i mogućnosti razvoja upravo u oblasti polјoprivredne i prehrambene industrije.
Gde raditi?
- Samostalne trgovine prehrambenih proizvoda
- Prehrambene industrije
- Prodavnice polјoprivrednih proizvoda
- Laboratorije za proizvodnju hrane
- Ugostitelјski objekti
- Skladišta prehrambenih proizvoda
- Samostalne radionice ili preduzeća za proizvodnju prehrambenih proizvoda
Školovanje se može nastaviti na: višim školama tehnološkog smera, polјoprivrednom fakultetu, tehnološkom fakultetu, veterinarskom fakultetu, farmaceutskom fakultetu, fakultetu zaštite na radu, vojnoj akademiji, policijskoj akademiji, fakultetu za sport i na drugim (pravni, učitelјski, filološki…).