Kuvar
Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Trajanje: 3 godine
Školovanje učenika ovog smera traje tri godine. Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil „Kuvar“je osposobljavanje učenika za pripremu namirnica, izradu, serviranje i dekorisanje jela.
Nаkon zаvršetkа školovаnjа, od učenika se očekuje da ima:
Radne kompetencije:
- priprema, servira i dekoriše:
- predjela – hladna i topla
- salate i zimnice
- supe, čorbe i potaže
- gotova jela
- jela po porudžbini
- jela sa roštilja
- jela od riba
- variva i priloge
- osnovne poslastice;
- sastavlja jelovnik i meni kartu;
- izrađuje osnovne kalkulacije.
Znanja:
- poznaje terminologiju u kuvarstvu;
- razlikuje odgovarajući inventar i opremu;
- razlikuje recepture za određene vrste jela;
- objasni osnovne principe nutricionizma;
- navede kategorizacije vrste mesa;
- razlikuje namirnice za odgovarajuću vrstu jela;
- razlikuje vrste povrća;
- opiše organoleptička svojstva namirnica;
- razlikuje načine obrade namirnica;
- kratko opiše odgovarajući normativ za odgovarajuću vrstu jela.
Veštine:
- održava namirnice u ispravnom stanju;
- vrši termičku i mehaničku obradu namirnica;
- priprema jela;
- servira i dekoriše jela.
Stavove:
- savesno, odgovorno i uredno obavlja poverene mu poslove;
- pozitivno se odnosi prema primeni sanitarnih i zdravstvenih mera u kuhinji;
- ispolji ljubaznost, komunikativnost, preduzimljivost, nenametljivost i fleksibilan u odnosu prema gostima i saradnicima
- ispolji pozitivan odnos prema značaju funkcionalne i tehničke ispravnosti opreme i sredstava za rad;
- efikasno organizuje vreme;
- ispolji pozitivan odnos prema profesionalno-etičkim normama i vrednostima.
Ove multifunkcionalne veštine i sposobnosti su rezultat:
- fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske organizacije
- zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima
- primene strategija, metoda i tenika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.