placeholder-1600

Kuvar

Područje rada: Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

Trajanje: 3 godine

Školovanje učenika ovog smera traje tri godine. Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil „Kuvar“je osposobljavanje učenika za pripremu  namirnica, izradu, serviranje i dekorisanje jela.

Nаkon zаvršetkа školovаnjа, od učenika se očekuje da ima:

Radne kompetencije:

  • priprema, servira i dekoriše:
  • predjela – hladna i topla
  • salate i zimnice
  • supe, čorbe i potaže
  • gotova jela
  • jela po porudžbini
  • jela sa roštilja
  • jela od riba
  • variva i priloge
  • osnovne poslastice;
  • sastavlja jelovnik i meni kartu;
  • izrađuje osnovne kalkulacije.

Znanja:

  • poznaje terminologiju u kuvarstvu;
  • razlikuje odgovarajući inventar i opremu;
  • razlikuje recepture za određene vrste jela;
  • objasni osnovne principe nutricionizma;
  • navede kategorizacije vrste mesa;
  • razlikuje namirnice za odgovarajuću vrstu jela;
  • razlikuje vrste povrća;
  • opiše organoleptička svojstva namirnica;
  • razlikuje načine obrade namirnica;
  • kratko opiše odgovarajući normativ za odgovarajuću vrstu jela.

Veštine:

  • održava namirnice u ispravnom stanju;
  • vrši termičku i mehaničku obradu namirnica;
  • priprema jela;
  • servira i dekoriše jela.

Stavove:

  • savesno, odgovorno i uredno obavlja poverene mu poslove;
  • pozitivno se odnosi prema primeni sanitarnih i zdravstvenih mera u kuhinji;
  • ispolji ljubaznost, komunikativnost, preduzimljivost, nenametljivost  i fleksibilan u odnosu prema gostima i saradnicima
  • ispolji pozitivan odnos prema značaju funkcionalne i tehničke ispravnosti opreme i sredstava za rad;
  • efikasno organizuje vreme;
  • ispolji pozitivan odnos prema profesionalno-etičkim normama i vrednostima.

Ove multifunkcionalne veštine i sposobnosti su rezultat:

  • fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske organizacije
  • zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim predmetima
  • primene strategija, metoda i tenika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.