Projekat “Bez bezbednosti nema mladosti” u Poljoprivrednoj školi

Vršac, Poljoprivredna škola "Vršac", 06.10.2017.

 

Projekat “Bez bezbednosti nema mladosti” za koji je Poljoprivredna škola “Vršac” dobila sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, u iznosu od 250.000 dinara, počeo je tokom septembra meseca intenzivnim pripremama a sada je već uveliko u fazi realizacije.
Cilj projekta je da se poveća bezbednost mladih učesnika u saobraćaju kroz aktivnosti prevencije i direktnog rada sa mladima.
Učenici Poljoprivredne škole “Vršac” smerova Poljoprivredni tehničar i Rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike u toku svog školovanja imaju obuku i polaganje za “F” kategoriju vožnje traktora tako da vrlo mladi postaju aktivni učesnici u saobraćaju i mogu biti jedna od rizičnijih kategorija u saobraćaju što se između ostalog ovim projektom želi sprečiti.

Do sada smo uradili izradili promo materijal akcije i obuku učenika edukatora i promotera u auto školi “Bos“.

Projekat traje do 15. decembra tokom koga će biti sprovedena vršnjačka edukacija, tribina i promocija bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Mladi su visoko ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju prema STRATEGIJI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA REPUBLIKE SRBIJE ZA PERIOD OD 2015. DO 2020. GODINE (“Sl. glasnik RS”, br. 64/2015)

Prema zvaničnoj statistici u Republici Srbiji, kao i u drugim državama u Evropi, česti izazivači saobraćajnih nezgoda su mladi vozači (do tri godine vozačkog iskustva), koji izazivaju višestruko više saobraćajnih nezgoda u odnosu na iskusne vozače. U ukupnom broju poginulih učesnika u saobraćaju, u periodu od 2010. do 2013. godine, mladi vozači su učestvovali sa oko 15%.

Najčešći uticajni faktori koji doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi vozači su nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, vožnja pod uticajem alkohola, nepropisna upotreba sredstava za komunikaciju u toku vožnje i drugo.

Slike pogledajte na našem FB profilu OVDE

Design by Joomla 1.6 templates