Članci

Filter

Obeležavanje dana Svetog Save - školske slave

Vršac, Poljoprivredna škola "Vršac", 27.01.2014.

http://istorijska-biblioteka.wdfiles.com/local--files/slika:sv-sava-hilandar/sv-sava-hilandar.jpg

U Poljoprivrednoj školi "Vršac" danas je obeležen dan Svetog Save, dan duhovnosti, školska slava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Na Savindan nema nastave, ali su učenici i nastavnici prisustvovali priredbi koja je priređena ovim povodom.

Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".

Savindan se u školama slavio sve do 1945. godine, kada je ukinut, odlukom tadašnjih vlasti.Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, od devedesetih godina prošlog veka ponovo se praznuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Više slika možete pogledati ovde.

 

Manifestacija "Dani ruske salate"

Pančevo, Dom Vojske Srbije, 26.01.2014.

Manifestacija „Dani ruske salate”, u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović” i Turističke organizacije Pančevo, održana je u Domu Vojske Srbije. Učestvovalo je više od 100 takmičara koji su se nadmetali u četiri kategorije za najbolju rusku salatu. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici AP Vojvodine, predstavnici ruske ambasade i Ruskog doma.

   

Ova manifestacija održava se po drugi put u Pančevu. Na stolovima se našlo 134 ruske salate, pripremljene na različite načine. Nagrade su podeljene u četiri kategorije: najbolja salata prema glasovima žirija, najbolja školska i učenička salata, i najbolja salata po broju glasova publike.

U žiriju je bilo 12 članova, a predsednik žirija Milan Lepedat ocenio je da su o pobedniku odlučivale nijanse. Predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva Predrag Obradović kazao je da snežni i hladni dan napolju, koji podseća na rusku zimu, učinio ovo takmičenje veoma simboličnim. Nagrađeni učesnici dobili su nagrade i zahvalnice.

Učenici naše škole su osvojili nagradu za najbolji učenički rad. Učenike je za ovo takmičenje pripremao i vodio profesor Jano Sič.

 

Seminar "Kompetentan nastavnik izmedju teorije i prakse"

Vršac, Poljoprivredna škola "Vršac", 24., 25. i 26.01.2014.

Оd 24. dо 26. januara 2014. gоdinе u nаšој škоli је rеаlizоvаn akreditovani sеminаr pоd nаzivоm “Kоmpеtеntаn nаstаvnik izmеđu tеоriје i prаksе”.

Cilj seminara je jačanje didaktičko-metodičke i pedagoško-psihološke kompetentnosti nastavnika i stručnih saradnika osnovnih i srednjih škola. Specifični ciljevi su poboljšanje komunikacije i kvaliteta nastave povećanjem nivoa operativnosti u radu i razvojem kooperativnih i interaktivnih odnosa u nastavi.

Seminar nosi 24 boda i namenjen je nastavnicima razredne i predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama, predmetnim nastavnicima i gotovo svima koji rade u nastavi.

   

Prеdаvаči su bili gоspođa Zdеnkа Ivkоvić i gоspođa Јеlеnа Kriš Pigеr. Prеpоručuјеmо ih kао prеdаvаčе i rеаlizаtоrе sеminаrа kојi su nаstаvnikе Poljoprivredne škole "Vršac" оhrаbrile, оsnаžile, pоvеzаle, i pоdsеtile nа ulоgu i znаčај nаstаvnikа u rаzvојu ličnоsti učеnikа, аli i znаčај prоfеsiје i njеnоg rаzvоја u dnоsu nа društvо kаkvоm tеžimо.

 

Design by Joomla 1.6 templates