Članci

Filter

Proglašenje pobednika 3. Festivala pameti

Novi Sad, Vеlikа sаlа Skupštinе Vојvоdinе, 14.06.2013.

U petak, 14. juna 2013. godine sa početkom u 12.00 časova, u Velikoj sali Skupštine Vojvodine, održano је svečano proglašenje pobednika trećeg međunarodnog Festivala pameti.

Tokom prethodnih devet meseci, na Festivalu je učestvovalo 1000 učenika iz 32 srednje škole iz pet evropskih regiona: Vojvodine (Republika Srbija), Županije Timiš (Republika Rumunija), Županije Čongrad (Republika Mađarska), Bratislavskog kraja (Republika Slovačka) i Istarske županije (Republika Hrvatska).

U finale se plasiralo 60 učenika iz 23 škole iz svih 5 regiona. Moto Festivala je "Probudi svoju kreativnost - razmišlјaj inovativno". Sve stručne radove ocenjivао је međunarodni stručni žiri.

Svečanoj ceremoniji proglašenja pobednika prisustvovаli su, pored finalista, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, mnogobrojne ugledne zvanice, gosti iz regiona takmičara, predstavnici ambasada i drugi.

Prеdstаvnici Pоlјоprivrеdnе škоlе „Vršаc“ u finаlu оvоg tаkmičеnjа bili su slеdеći učеnici:

1.    Јоvаnа Stојаnоvić III-4 (26. mеstо)
2.    Nеmаnjа Моrоmilоv III-4 (59. mеstо)
3.    Ljubicа Pоpоvić I-4 (60. mеstо)

Zа priprеmu i priјаvu učеnikа nа оvо tаkmičеnjе zаslužnа је prоfеsоrkа Drаgicа Таsić.

Učеnikе su nа finаlе u Nоvi Sаd vоdili prоfеsоri Drаgicа Таsić i Мirоslаv Cucа.

 

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Vršac, Dom Crvenog krsta, 13.06.2013.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna, a ovogodišnji slogan manifestacije je "Svaki davalac krvi je heroj", saopštio je Crveni krst Srbije.

- Ovogodišnja poruka Svetskog dana davalaca krvi je odavanje priznanja nesebičnim pojedincima, diskretnim herojima naše svakidašnjice, koji svoju krv daruju nepoznatim osobama - navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

14. jun će u Srbiji biti obeležen nizom uličnih manifestacija u 182 mesta, tokom kojih će građani biti pozivani da daju krv. Volonteri Crvenog krtsa građanima će ukazati na važnost davalaštva krvi. 14. jun se kao Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava od 2005. godine. Ovaj datum odabran je, jer je to datum rođenja Karla Lajštajnera, koji je otkrio krvne grupe.

Crveni krst Vršac organizovao je svečanost na kojoj su višestrukim davaocima krvi uručena priznanja. Svečanost je priređena u četvrtak, 13. juna 2013. godine u Domu Crvenog krsta na Vršačkom bregu, sa početkom u 11 časova. Svečanosti je prisustvovao profesor Miroslav Cuca, koji je dobio zahvalnicu i značku u znak priznanja za datu krv.

 

Završen projekat "Znanje podeli - nagradu osvoji"

Vršac, Hotel "Srbija", 05.06.2013.

U sredu 5. juna 2013. godine sa početkom u 11 časova, održana je konferencija za novinare povodom završetka projekta “Znanje podeli – nagradu osvoji” u organizaciji udruženja Centar za energetsku efikasnost - "CEFIX" iz Vršca.

Projekat je realizovan u periodu april - jun 2013. godine, a sufinansiran je od strane Opštine Vršac u visini od 80.000,00 dinara. U sklopu projekta održane su četiri radionice na temu:

- Globalna mreža – INTERNET (statistika, uređaji, socijalne mreže)

- ZNANJE PODELI, NAGRADU OSVOJI – praktična vežba (u kojoj je predavač praktično pokazao na koji način učenici mogu da svoja saznanja iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine postave sami u formi članka na internet portalu udruženja www.cefix.rs).

Radionicama je prisustvovalo 83 učenika, a do kraja realizacije projekta objavljeno je preko 350 članaka na sajtu udruženja "CEFIX".

Najviše članaka objavili su učenici naše škole, ukupno 175 i osvojili belu tablu kao nagradu za aktivno učešće i postignute rezultate u projektu.

Ovom prilikom želimo da pohvalimo učenice Draganu Žarkov II-4 i Aleksandru Blitvu III-4 koje su postavile najviše članaka u ovom takmičenju.

 

Design by Joomla 1.6 templates